Ege tablolarında sona gelirken bahsetmemiz gereken iki önemli değerimiz daha var. Bodrum ve Pamukkale. Bodrum, Muğla’da bulunan evlerinin ve daha bir çok özelliğinin meşhur olduğu, tam bir Ege kasabasıdır. Deniz kenarı, tatlı insanları ve harika ambiyansı. Denizli ise Ege’nin içlerinde yer alan bir ilimizdir. Akdeniz bölgesi ile geçiş görevi görmektedir. Denizli ilimizin önemli değerleri; tekstili, meşhur horozu ve Pamukkale Travertenleridir.
Sitemizde de Ege tabloları olarak Pamukkale Travertenleri ve Bodrum için kanvas tablo ve poster bulunmaktadır.
Ege Tablolarında Bodrum
Ege’nin her yeri ayrı güzeldir ama Bodrum’un yeri bambaşkadır. Ege kasabası denildiğinde akılda canlanan yerdir Bodrum. Muğla’nın batısında yer alır. Turizmin fazlaca olduğu bir ilçedir. Havasının yarattığı etki dünyada da bilinir olmasını sağlamıştır. Dünyanın 7 harikasından birisi olan Halikarnas Mozolesi burada bulunmaktadır. Depremler sonucu yıkılan mozolenin taşları Bodrum Kalesi’nin yapımında kullanılmıştır. Kentin ismi tarihte ilk olarak Halikarnassos olarak anılmış daha sonraları kentin Aziz Petrus’a adanmasıyla Petrium olarak anılmaya başlanmıştır. Zaman içerisinde Petrium ismi petrum, potrum ve Bodrum olarak gelişmiştir. Anadolu sınırları içerisinde Türk hakimiyetinin en son sağlandığı bölgedir. Rodos’un Fethi ile Bodrum’ da ele geçirilmiştir.
Bodrum’un önemli değerlerinden birisi de evleridir. Ege tablolarına da konu olan evlerin bu denli güzel gözükmesini sağlayan mimarisinin altında yatan hikaye aslında estetik kaygısından uzaktadır. Geleneksel taş ev mimarisiyle yapılan evlerin, kapılarının ve pencerelerinin maviye boyanması akreplerin uzak tutulmak istenmesindendir. Pencerelerin önüne koyulan fesleğenler de sineklerden kurtulmak için kullanılan bir yöntemdir. 1974′ de yapılan imar planında bütün evlerin iki katlı ve beyaz boyalı olması kararı alınmıştır. Evlerden sarkan begonvillerde mimari etkiyi artırmaktadır.
Önceleri sadece deniz ulaşımı ile ulaşılabilen bu güzel kasabanın zaman içerisinde gelişimini ve bu denli popüler olmasını Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen Cevat Şakir Karabaağaçlı’nın Bodrum aşkına borçlu olduğumuzu söyleyebiliriz. Hiçte neşeli olmayan hikaye şu şekildedir:
Cevat Şakir döneminin iyi eğitim almış paşa çocuğudur. Eğitim için gittiği Avrupa’da evlenir. Cevat Şakir’in ailesi o dönemlerde maddi sıkıntıya düşerler ve Cevat Şakir’i Afyon’ da bulunan çiftliklerine yerleştirirler. Babasıyla çıkan bir tartışma kavga sonucu Cevat Şakir’in silahından çıkan mermi ile babası ölür. Cinayet ile suçlanarak 15 yıl kürek cezasına çarptırılır. Cezasının yedinci yılında ağırlaşan verem hastalığı sebebi ile tahliye edilir. O dönemde savaştan çıkmış bir ülke vardır. Cevat Şakir geçimini sağlamak için İstanbul’da bir dergide yazı yazmaya, resim yapmaya başlar.
Yazdığı öykülerden birisinde idam konusunu ele alır. Bu öykü, memlekette isyan varken isyana teşvik ettirici olarak değerlendirir ve yargılanır. Cezasının idam olması istenir fakat sürgün ile sonuçlanır. 3 yıllık sürgünde Bodrum’a sürgün edilir ve Cevat Şakir’in Bodrum aşkı da böylelikle başlamış olur. Cezasının yarsını Bodrum’da yarsını İstanbul’da çektikten sonra Bodrum’a geri dönerek Halikarnas mahlasını kendisine seçer. Zeki Müren’in de ilgi göstermesiyle Bodrum’un popülerliği bir hayli artar. 1974 ‘te Ankara’da bulunan siyasetçiler ve bürokratlar için yapılan Aktur sitesi ile yapılaşmanın önü açılır ve ilerleyen yıllarda da turizmin gözde yeri haline gelmeye başlar.
Ege Tablolarında Pamukkale
Ege tablolarında da konu alınan Pamukkale Travertenleri ülkemizin önemli doğal oluşumlarından birisidir. Ege bölgesinde Denizli ilinde bulunmaktadır. Bu bembeyaz travertenler 2300 yıldır şifa arayışında ziyaret edilmiş ve umut olmuştur. Yakınlarında kurulan antik kent Hierapolis’ te bu yapı sayesinde önem kazanmıştır. Bölge tektonik olarak çok hareketlidir ve bu antik kent depremler ile bir çok kez yıkılmıştır.
Tektonik hareketliliğin fazla olması termal sularında fazlaca dışarıya çıkmasını sağlamıştır. Travertenlerin oluşumu da termal suların içindeki kalsiyum karbonatın hava ile temas etmesi sonucu katılaşması ve en sonunda taşlaşması ile olmuştur. Yapıya beyaz rengini de veren madde, suyun içinde ki tortuları da oluşturmaktadır.
Bölge UNESCO dünya kültür mirası listesinde yer alan ülkemizde ki ikinci doğal sit alanıdır. Bölgede ki turizm aktivitesinin arması sonucu plansız yapılaşma çevreyi kirletmiş ve travertenlerin doğal güzelliğinde bozulmalara sebep olmuştur. Yapılan tahribatı düzeltmek amacıyla bir çok önlem alınmış ve önlemler etkilerini göstererek bölgenin tekrar parlamasını sağlamıştır. Hierapolis Antik Kenti de hemen yakınlarında bulunmaktadır. Kutsal Kent anlamını taşıyan Hierapolis milattan önce 2.yy da Bergama Kralı tarafından kurulur. Antik Kent ve Travertenler 1988 yılında UNESCO dünya kültür mirası listesine girmiştir.
Bölge ile ilgili bir efsane şu şekildedir;
Bir gün çok çirkin çoban bir kız hayattan ve bulunduğu durumdan çok sıkılmıştır. Çirkinliğinden çok rahatsız olmuş ve artık yaşamak istemiyordur. Kendini Pamukkale’nin Travertenlerinden aşağı atmak ister. Bu sırada oradan geçen bir prens durumu görür ve kızı kurtarmak için hemen yanına gelir. Kız, prense kendisini kurtardığı için çok sinirlenir. Prens ise böyle güzel bir kızın neden kendisini öldürmek istediğini sorar. Soru karşısında şaşıran çoban kız kendi yansımasına bakar ve Pamukkale’nin şifalı suları onu gerçekten de çok güzel bir kıza dönüştürmüştür.
Pamukkale’nin oluşumu ile ilgili bir efsane de şu şekildedir;
Efsane yakışıklı çoban Edymion ve Ay Tanrıçası Selene’ yi konu almaktadır. İki aşık tam bu noktada birleşmişlerdir. Bir araya gelmenin heyecanı ve neşesi ile inekleri sağmayı unuturlar. İneklerin memelerinden süzülen sütte Pamukkale’yi oluşturur.
Ege tabloları ve hikayelerinde son hikayemiz de Pamukkale idi. Türkiye’nin birçok bölgesinin posterleri ve kanvas tabloları bulunmaktadır. Bunları incelemek için sitemizde Türkiye Posterleri Kanvas Tablo kısmına göz gezdirebilirsiniz. Ege tabloları ile ilgili diğer konulara da; Aydın, Truva ve İzmir olarak bakabilirsiniz.